Semesteralbum 5

 


Melöy - 08

Sommaren 2008 blev det bara en enda resa, Melöy i norra Norge. På ditvägen stannade vi till på en rastplats vid Saltstraumen, någon timmes körning från Örnäs, färjeläget på det norska fastlandet.

Saltstraumen  Medan familjen besökte toaletten kastade jag ett bananskal långt in  i en buske. När vi ska kliva in i bilen igen hör jag en arg röst. En  äldre herre pekar på något vid sidan om mig och fräser:
   - Garbasch dispååsoual!
   Det är en soptunna han pekar på. Han upprepar sitt mantra och  långsamt kopplar jag.
   - Garbage disposal? Jag är svensk. Du kan prata svenska med mig. Men tycker du verkligen att jag ska slänga mitt bananskal i soptunnan? I busken syns det inte och blir snart jord. Vill du att det ska köras till en avfallsanläggning istället?
  - Its maj köntry!
  - Och jag är fortfarande svensk. Men kom igen, säger jag och går emot honom. Tycker du på fullt allvar att bananskal ska transporteras till soptippen?
  - Its maj köntry! hojtar mannen en sista gång, hoppar in i sin bil och kör därifrån, ivrigt blängande. Kvar står jag och kokar.
  Men resten av semestern blev bättre. Mycket bättre.


Midnattssol Lång skugga klockan 12 på natten  Vi fick åtta dygn utan att solen gick i moln en  enda gång. Ner gick den inte heller. Melöy ligger så  långt norrut att det är midnattssol på sommaren.  Och becksvart på vintern - men då är är vi ju inte  där. :) Midnattssolen kan man hålla som en ärta.  Nästan. (Johanna har tyvärr lite taskig finger-  kontroll.) Långa skuggor blir det också.


En förunderligt stilla dag gjorde vi en utflykt till Bodö med hurtigbåt, en bärplansbåt med jetmotorer och som gör närmare fyrtio knop: Nordlandsekspressen.


Tur och retur Örnäs-Bodö för två vuxna och två barn kostade nära 2 000 norska kronor. (Och den summan är tydligen en droppe i havet mot vad det egentligen borde kosta.) Men det var en av de bästa utflykter jag gjort. Så nu blir det bildkavalkad.


Hurtigbåten  Hurtigbåten är större än vad den ser ut här och tar faktiskt 200  passagerare, plus last. Film när båten puttrar ut
 från Stött. Det kommer ett
 stort rökmoln och vips
 skuttar farten upp till 35
 knop. Idioten som höll i
 kameran (jag) får ur sig
 ett "oj!". Min bror Jens är
 med på slutet.
Hög fart! Rasande fort går det också ...
                                                                     Oooooiiiiiii!Vackert skepp  Över det spegelblanka havet gled självklart en sån här. Utanför är  det öppen horisont hela vägen till Island.Vacker ö Vi passerade en av de vackraste öarna jag vet - Fugleöy. På bilden färdas jag alltså i fyrtio knop. Kan vara lite svårt att fatta. Och fortfarande inte en krusning på havet.


Vacker hamn Vacker baksida  Hamnen på Fugleöy.                      Snygg kran! Ful ö!                       Eller var det tvärtom?Lunch  Familjelunch i Bodö, enligt envisa rykten Norges blåsigaste och  regnigaste stad. Jo tjena.Vacker bakgrund  Hemfärd.
Valter på ängen Johanna och farfar  Min brorson Valter en av sommarens  vackraste dagar.                           Johanna och farfar.Skön badvik på Gaasvaer, en samling övergivna stenöar utanför Melöy.
Johanna i viken  Ensam båt i viken FamiljebadStenpelare Stenpelare på ett stormhärjat skär långt utanför Melöy. Helt ensam. Jag är nyfiken på vem som byggde den och varför den står där. Men egent-
ligen vill jag inte veta. Den kommer att stå kvar långt efter att jag är borta.
Mat på Melöy.
Blåmusslor  Måsägg Största klorna jag sett


Inte ett moln så långt ögat når. Men en vacker lada.
Vacker lada


Kvällssol högt uppe på Melöy en stilla natt sommaren 2008.
Kvällssol

 


Stockholms skärgård - 08

Min brors båt Sommaren 2008 bjöd på tre veckor med sammanhängande bra väder i Stockholm. Vid slutet av perioden hade vattentemperaturen också i Stockholms skärgård klättrat en bit över tjugo grader. Den allra sista dagen med värme (men det visste vi inte då) tog min bror med mig och min fru till två klippöar långt ut i skärgården.Går på vattnet  Öarna var omgivna av skär och undervattensstenar och  på några ställen gick det nästan att gå mellan dem. Vi  kände oss som Jesus.Stenstod i Sthlms skärgård Snabb gubbe  Jag hittade en stenstod som faktiskt  såg äldre ut än den norska ovanför.  Men det är den inte, såklart.

     Kolla vad långt jag hann springa på      tio sekunder! (Timer på kameran.)
Min bror, min fru och jag

 


Julklapp till mig själv - 08

Efter en höst med hysteriskt mycket arbete ramlade det plötsligt in en massa pengar. Min blick drogs till en sak jag sneglat på i flera år, men aldrig tyckt jag hade råd med. Inte var den nödvändig för mitt skrivande heller. Men kul. Och det är ju ett värde i sig.

Så julen 2008 skämde jag bort mig ordentligt och köpte en 30-tums skärm, alldeles för dyr och fullkomligt onödigt stor. Upplösningen är 2560x1600 och jag får plats med hur många manus som helst bredvid varandra. Dessutom är en snygg. Eller hur?

Största skärmen Största skärmen med dokument

 


Istanbul, maj 2009

Under våren 2009 jobbade jag ännu mer än under hösten (se ovan), så i maj for jag och min fru till Istanbul. Staden har alltid fascinerat mig och jag har plöjt många böcker om allt som har hänt innanför de enorma murarna. Att se allt på "oiktit" var fantastiskt. Allra coolast var Hagia Sofia, ett arkitektoniskt mästerverk som stod klar år 537. (Nej, jag har inte glömt en etta framför femman, den är verkligen nästan 1500 år gammal.) Den stora kupolen som reser sig 57 meter över golvet, utan stöttepelare, ger en enorm känsla av rymd - som jag naturligtvis inte lyckades fånga på foto.

Hagia Sofia byggdes som kyrka, men blev moské när Konstantinopel föll till osmanerna efter en ursinnig belägring år 1453. Idag är den varken kyrka eller moské, "bara" en fantastisk turistattraktion. Givetvis blinkar jag på det enda fotot med mig framför Hagia Sofia, och givetvis skyller jag på fotografen. Alla blinkar ibland. Hon får ju passa på när jag inte blinkar.

Det fanns sköna kvarter runt omkring den gamla byggnaden också, och ett gäng restauranger med trevlig utsikt.
Jag blinkar Vackra kvarter Skön utsikt från restaurang

Många fötter har trampat in och ut ur Hagia Sofia genom årtusendena. Vid entrén var marmorn så nersliten att hela min sko var under golvet. Tyvärr blev det inget bra foto. Ni får hålla till godo med den här portgången istället:

Många fötter blir det

Mitt emot Hagia Sofia ligger Blå moskén, från 1600-talet. Nästan lika stor och nästan lika imponerande. Vykortsbilder:
Utsikt mot Blå moskén Blå moskéns innergård Blå moskén på natten

Egentligen är det roligare när man leker lite. Tanken var att jag skulle passa in Blå moskén mellan min frus fingrar för att visa hur pytteliten den faktiskt är, men det fattade ju inte jag.
Pytteliten

Eller också får man hjälp med skojandet av en totalt okänd lustigkurre.(Trappan till Blå moskén.)
Oj, så skoj!

Längs hela det gamla Istanbuls ytterkant gick stadens järnvägen. Ibland tvärs genom bostadsområden på ett sätt som fick oss trygghetsknarkande svenskar att dra lite på munnen.
Akta huvet!


I en butik hittade jag världen coolaste karaff. Eller hur? Rymmer kanske inte så mycket, men det spelar ingen roll.
Coolast


En ocean av blommor Där bort ligger en annan värdsdel  I Topkapipalatsets park planteras
 ungefär en triljon blommor varje vår.                     Utsikt mot Bosporen och                      Asien från Topkapipalatset.

 


Hoppa direkt till album 1

Hoppa direkt till album 2

Hoppa direkt till album 3

Hoppa direkt till album 4

Hoppa direkt till album 6