Truk & Timotej, En natt, Niklas tankar:

 

Nick och Norahs oändliga låtlista Jag läste Nick och Norahs oändliga låtlista när den var ny och tyckte den var suverän på flera olika sätt. Det allra mest spännande var att två författare - Rachel Cohn och David Levithan - hade turats om att skriva boken.

Två ungdomar möts och lär känna varandra under en natt och författarna fick därmed två olika berättarperspektiv. Ungdomarnas lite ängsliga oro över hur de uppfattas av den andra får ett svar. Jag tyckte mig också kunna se hur Rachel Cohn och David Levithan drev med varandra i skrivandet. Det verkade fantastiskt.

En sådan bok skulle jag vilja skriva med en annan författare någon gång. (Rena samarbetsböcker trodde jag då inte skulle vara någonting för mig. Jag vill skriva på mitt sätt, med mina ord.)

Några år senare hade Lina Forss och jag börjat mejla. Lina och jag tycker olika om det mesta och gillar att tala om det för varandra. Typ dänga varandra i huvudet. Det blir livliga mejldiskussioner om ALLT. Men också många skratt.

Om jag ville försöka skriva en svensk Nick och Norahs oändliga låtlista så var det med Lina jag skulle göra det. Så jag frågade. Och hon sa ja.

Men historien måste ju handla om något. Vilka ska vara huvudpersoner? Vad ska hända? Sånt kan vara bra att veta innan man sätter igång.

Praktiskt nog hade vi båda redan färdiga huvudpersoner från andra bokserier. Jag hade basketkillen Turk från mina böcker om Turk & Ayla, Lina hade Timotej från sina böcker om överklasstjejen Timotej. Vi kunde låta dem mötas på något sätt.

Jag började skriva och lät Turk få en hallonröd halsduk ryckt ur händerna av Linas Timotej. Sedan var jakten igång. Skrivandet blev som en tävling i att ställa till det för varandra. Om jag lät Turk trycka till Timotej så slog hon snabbt tillbaka. Till slut bråkade Turk och Timotej inte längre. Inte alls, faktiskt.

Det är svårt att skriva om sex. Ett ord som hamnar fel och sedan sitter läsaren och skruvar på sig. Dessutom blev vårt bokförlag oroliga ville gärna att vi skulle stryka en del av sexskildringarna. Men det ville inte Lina och jag. Turk och Timotej är 18-19 år gamla, de är nyktra, de tycker väldigt mycket om varandra och de har sex för att de verkligen vill det. Kärleksfull sex. Knepigt nog förekommer den sortens sex väldigt sällan i ungdomsböcker. (I ungdomsböcker brukar sex innebära våld, fylla, droger och otäckt. Är det verkligen vad vi vill visa våra ungdomar?)

Skrivandet av Turk & Timotej, En natt bjöd på många skratt och är faktiskt det roligaste skrivandet jag har varit med om. Det var helt enkelt kul att släppa kontrollen och låta en annan människa försöka lägga krokben. Tack, Lina!


Turk & Timotej, En natt