En magikers styrka, Niklas tankar:

För några år sedan skrev jag en historisk roman om en ensam vandrare som kunde se in i framtiden. Mongolerna närmade sig och för att rädda sin del av världen fanns det en kvinna han måste finna.

- Blandningen fungerar inte, sade min dåvarande redaktör. Antingen tar du bort det övernaturliga eller också gör du det till en ren saga.

- Nae, sade jag.

Men jag tyckte hemskt mycket om min ensamme vandrare och våren -98 accepterade jag att hon hade rätt. En magikers styrka var född.

Jag tycker om att läsa om hopplösa kärlekshistorier som som Kush och Zarajs, och egentligen var det deras historia jag ville berätta när jag skrev En magikers styrka. Allt det andra är bara en ursäkt. En rätt bra ursäkt.

Man lånar personlighetsdrag från sig själv och andra när man skriver böcker. Det är ingenting jag tänker på och slutresultatet brukar bli rätt långt ifrån någon levande person. Men under arbete med En magikers styrka avslöjade min redaktör plötsligt att hon såg mig som Kyzyl-kum.

Jag har inte bestämt mig för om det är en komplimang. :-)

Dedikation: Till Elisabeth - för att du gör det möjligt (min fru).

Musik som hjälpte mig att skriva: The power of good-bye, Madonna - prova att åka ut över Lofoten till den ska du se; Tell me what you like, Jessica Folcker; Perfect world, Richi M(hela cd:n); Timeless, Sara Brightman (hela cd:n).

Niklas tycker: Framför allt styckena med Kush och Zaraj tycker jag fortfarande lyser. Mycket glad att jag skrev den.