Ingen rädsla, Niklas tankar:

När mitt förlag frågade om jag kunde tänka mig att skriva en basketbok för ungdomar behövde jag inte fundera många ögonblick. Jag har spelat massor med basket och hade faktiskt redan börjat klura på en historia.

Huvudpersonen var lätt att hitta. Turk/Mattias är på många sätt jag själv när jag gick i nian. Likadant med basketen, mycket är självupplevt. Men vinkeln med en helsvensk kille som kallas Turk är påhittad. Det behövdes något - utöver basket - som kunde få igång spänning i berättelsen. Med ett så udda smeknamn var det lätt att skapa konflikt.

Ayla kom inte alls lika lätt och under skrivandet pepprade jag ett gäng baskettjejer med korkade frågor. Elin allra mest. Ayla är hennes skapelse.

I första utkastet lät jag boken utspela sig medan Turk gick i sjuan. Tanken var att han skulle växa och utvecklas i kommande böcker. Men förlaget föreslog att jag skulle placera honom i nian istället, för att "målet med en förälskelse skulle vara mer än att hålla handen". Vad som nu kan menas med det... :)

Det var befriande enkelt att få ihop texten. Matcher har jag ju tonvis med minnen från och Turks blyghet är i stort sett min egen. En gammal klasskamrat får vara med på ett hörn också. (Nej, inte Aksel. :)

Titeln bråkades det en del om. Mitt förslag var "Turk", men förlaget tvärvägrade och föreslog "Visa ingen rädsla". Men då tvärvägrade jag. Till slut landade vi på "Ingen rädsla". En okej kompromiss, men visst skulle det ha varit mycket roligare med "Turk". :)

Som avslutning måste jag visa den här dunken från OS-finalen i Peking. Rudy Fernandez går upp med Dwight Howard flåsande i nacken och försöker riva hela ställningen. WHAAAAAM!

Rudy Fernandez slams in the Olympic final

Omslag: Förlaget hade redan pratat med någon när jag föreslog en grafisk designer som jag fått kontakt med via MySpace. Hon heter Angela Monroe och har spelat basket själv: Angela Monroe på MySpace Förlaget gav Angela chansen och hon tog den - som hon tog den. Om du vill kontakta Angela för grafiskt arbete eller bara berömma det fina omslaget hittar du henne här: Angelas officiella sida.

Dedikation: Tack Elin, Aila och Malin för hjälpen med texten - och tack Angela för ditt rasande snygga omslag.

Människor som hjälpte mig att skriva: Se ovan. Och naturligtvis min kompis Tobias Landström

Musik som hjälpte mig att skriva: Sleep (Serenity Remix), Conjure One; In da Club, 50 Cent (japp, bara att erkänna att den faktiskt funkade).

Niklas tycker: Väldigt roligt att skriva om BASKET, en sport som var mitt liv i många år. Jag kommer att skriva mer. Om det blir utgivet bestämmer du. ;)