Loophole: Drakmagi och saftsmugglare, Niklas tankar:


Voidsköldpaddornas rymdgalär I början av år 2000 frågade en bekant som heter Michael Stenmark om jag ville skriva en bok som utspelade sig i en värld som han hittat på. Världen hette Loophole och det genomgående temat var att det inte fanns något våld.

Jag gillar Michael och jag tyckte att hans idé lät sympatisk. Framför allt var den totalt annorlunda allt jag dittills hade skrivit.

Michael hade dessutom stora planer för Loophole. Det skulle bli världstäckande dataspel, TV-spel, serietidningar, figurer, böcker, TV-serie osv.

Riktigt så har det inte blivit. Än.

Hamnpolis med sin älskade håv Jag fick de första riktlinjerna till bokens handling på hösten år 2000. Sedan dess har jag skrivit av och till. Michael är en fantastisk idéspruta. (Håvarna som Broomfrosts hamnpoliser vevar omkring med är hans påhitt. Jag hade försett hamnpoliserna med spjut. Inte så lyckat i en värld utan våld.) Dessvärre har Michael svårt att sluta hitta på.

När boken närmade sig tryckning fick Rabén & Sjögren skicka personal till Michael som handgripligen tog med sig alla illustrationer som saknades.

Dessbättre är jag väldigt nöjd med Loophole-boken. Det avslutande halvåret satt jag och fnissade medan jag skrev, och när familjen kommer hem på eftermiddagen var jag tvungen att plåga dem med de bästa påhitten.

Det är möjligt att ingen annan kommer att skratta, men jag kommer att skriva minst två böcker till om Yumi och Loophole.

Tyvärr dök det upp en del märkliga namn de allra sista dagarna innan bokens tryckning. Yumis genomtrevliga men aning tankspridda adoptivfar Gammelgneten skulle plötsligt heta Jiba-J'ogy, ett namn jag skulle ha kunnat använda som skräckexempel på ett krystat och ogenomtänkt fantasynamn. Men min redaktör Titti och jag löste det utan att fråga Michael. :)


Så här kunde det ha sett ut


Dedikation: Till Michael. Under en tid var Michael bortkopplad från Loophole-projektet, men de som kopplade bort honom ska veta att om någon annan frågat hade jag aldrig ställt upp.

Musik som hjälpte mig att skriva: I'm Alive, DaBuzz

Människor som hjälpte mig att skriva: Självklart min nya redaktör Titti Persson. Men den här gången räddade Tobias Landström hela projektet. Jag hade kört fast och kunde inte hitta en väg att komma vidare. Tobbe kom med några till synes enkla råd som öppnade inspirationsgallret på vid gavel. Flodvågen av saft är hans påhitt, likaså mycket av voidsköldpaddornas irrfärder.

Niklas tycker: Fantastiskt roligt, framför allt på slutet. Blir bok nummer två och tre lika roliga kommer jag aldrig att kunna sluta.