Det mystiska skeppet, Niklas tankar:

Jag slukade Ursula K LeGuins böcker om Trollkarlen från Övärlden i början av tonåren. Jag fascinerades av Ged, hennes trollkarl som växer upp i böckerna, men framför allt älskade jag Övärlden. Det finns kanske skarpare historieberättare än LeGuin, men hennes Övärld utklassar alla andra fantasyvärldar. (Tycker jag.)

Sommaren 2002 läste jag om böckerna om Övärlden och min beundran för hennes skapelse växte. Det bör kanske påpekas att jag satt på en ö i norra Norge och läste, något som inte gjorde upplevelsen mindre.

När LL-förlaget hörde av sig i början av 2004 och ville ha en ny fantasybok som INTE handlade om Simon och Roland (Draksvärdet och Häxmästarens skugga), hade jag en idé på gång. Det nya fantasymanuset skulle utspela sig pĺ en mycket Övärlden-liknande plats. Jag tog en 20 minuters promenad i snöyra och fick plötsligt hela storyn klar i huvudet.

Sent på våren började jag skriva. Med två låtar av VNV Nation på repeat - Standing och Legion (live) - fullkomligt skenade fingrarna över tangentbordet. Jag tog med manuset till Lofoten och sedan Melöy i norra Norge och satte ihop det sista med min personliga version av Övärlden utbredd framför mig.

Mitt eget Örike

(Jag ber om ursäkt för kepsen.)

Det mystiska skeppet är ingen komplicerad historia och jag har lånat mycket från Leguins Övärld, men förhoppningsvis går det att ha överseende med. Det mystiska skeppet är nämligen en historia jag älskade att berätta.

Dedikation: Till Ged

Musik som hjälpte mig att skriva: Standing, VNV Nation; Legion (live), VNV Nation. Ronan Harris - sångarens - röst ger mig brännskador.

Jag tycker: Som sagt, en fantastisk historia att berätta. Öriket är redan mitt favorittillhåll i drömvärlden. Den enda lilla tråkiga detaljen: Jag skulle ha önskat att boken hade fått heta Flickan från havet, men LL-förlaget föredrog Det mystiska skeppet. Hör gärna av er med åsikter.