Ordlista till Loophole


Ace Rhebo – storartad saftflygare, smuggelkapten och noodlare. Han hjälper vem som helst. Mot betalning. Mycket imponerad av sig själv.

Airspace – en hel galax som är ljus, varm och fylld av luft. Uppstod när Den enda planeten sprängdes. Mellan Airspaces planeter färdas varelser genom att flyga i öppna skepp.

Amiral Kyan – amiralen tillhör ett släkte med meteormän som flyger genom Airspace med hjälp av sina magiska Gyrizers. Meteormännen ser ut som stora klippblock. För länge sedan råkade amiralen somna och krascha in i Loophole. I kraschen tappade han bort sin Gyrizer. Sedan dess vandrar han runt i öknen och letar efter den. Till vesslingarnas förtvivlan.

Aruru – en grisdrake som lever och växer obegripligt länge. Aruru är Yumis bästa vän och följeslagare. Han har levt i tiotusen år men är fortfarande inte större än hennes hand. Älskar att sova.

Bib-Lan – bibliotekarie i det stora biblioteket på Wyrmsnest. En vänlig själ som är gift med Nehl-Dee och som har tagit hand om Yumi.

Broomfrost – by på Glimmersjöns strand. Stadens skattmästare har infört höga skatter på all saft. Därför drömmer byns invånare om saft dygnet runt.

De dödas ö - ö i enslig vik av Glimmersjön, höljd i kall dimma, och täckt av spretiga snår och gravstenar av alla sorter. Det enda som bor där är andar, en liten grupp nibblingar och sir Murrey.

Den enda planeten – för länge sedan fanns en enda stor planet, täckt av liv. Den gled genom universum som en varm lykta, befolkad av varelser som levde i fred. Men Mörkret sprängde sönder planeten. Loophole är en skärva som blev kvar efter explosionen.

Den galna professorn – märklig professor som lever isolerad i sitt mekaniska ökenfort, omgiven av uppfinningar och maskiner. Han har ställt till med mycket problem för Loopholes varelser, men det vägrar han bestämt att erkänna.

Drakmagi – kraftfull form av magi som Aruru har lärt Yumi. Magin består av små glittrande irrbloss som magikern kan styra. Den som kan kalla fram flest irrbloss på en gång vinner. Ibland.

Gammelgneten – heter egentligen Jiba-J’ogy, men kallas för Gammelgneten. En tankspridd och mycket snäll gammal magiker som lever på Wyrmsnest. Yumis styvfar och läromästare.

Gawaker – små varelser som finns överallt på Loophole. De lever i flockar och har en drottning som tänker åt dem. Själv undviker de att tänka. De dras till magi och blänkande saker.

Globmagikern – fantastiskt kraftfull magiker som har utkämpar tusentals kraftmätningar med sina magiska glober, utan att förlora. Han driver Akademien för studier i Högre magi. Men eftersom han är rätt läskig har han inga elever.

Loophole – en avlång planetskärva som driver genom Airspace. På Loophole bor en mängd olika varelser i fred med varandra.

Kung Nomono – Runbindarens väktare och kung över undervattensriket. En stor och blå figur med väldigt kraftig benstomme. Kung Nomono är nöjd med att sitta i fred i sin tronsal, långt under Loopholes yta. Han är mer än tusen år gammal och är en i raden av kungar över undervattensriket som har varit Runbindaren väktare.
Magiskolan – skola där Loopholes skickligaste barn samlas och får lära sig hur duktiga de är på magi.

Method – en stor, svartklädd och mycket skrämmande figur som är voidsköldpaddornas mästare. Han drömmer om att en dag – eller natt – för evigt släcka allt ljus. Method är dessutom Mörka rådets ledare.

Mörka rådet – sju varelser som har bestämt sig för att släcka ljuset i hela universum. Att förstöra Loophole tycker de är ett lämpligt första steg.

Mörkermagi – en kraftfull form av magi som Method har lärt sina voidsköldpaddor. Magin består av gröna mörkerrunor som det går att göra alla möjliga hemskheter med. Den som kan kalla fram flest mörkerrunor på en gång vinner. Ibland.

Namataru – den värdigaste av alla voidsköldpaddor. Tycker han själv i alla fall. Också den som har fått äran att vifta med deras trollstav.

Nehl-Dee – Bib-Lans hustru och, på sätt och vis, Yumis styvmamma.

Nibblingar – små varelser svävar fram och lyfter saker med hjälp av magi. Ibland får de för sig att bevaka saker. De kan bli väldigt arga. Och glada.

Noodlare – ras av råttfolk, ofta sluga handelsmän.

Nova – det skickligaste och mest kraftfulla av alla Magiskolans elever, sägs det. Inte minst av henne själv.

Runbindaren – en uråldrig formelsamling med mycket kraftfulla trollformler. Den som kontrollerar Runbindaren skulle kunna förstöra hela Loophole. Runbindaren är gömd på Loophole. För säkerhets skull har dessutom fem sidor rivits ut och gömts på andra platser. Och för att ingen ska glömma bort var sidorna finns har man gjort en karta. Som man också har gömt. Någonstans.

Rymdgalär – voidsköldpaddornas skepp. En sorts flygfartyg med stora stjärnvindsegel. Rymdgalären kan också skyfflas framåt med stora skovlar, men då krävs det att någon ror. Och att någon har hittat styrhytten.

Rödrymden – en röd och kall del av universum där Mörka rådets fasliga stenfästning svävar. I stenfästningen får voidsköldpaddorna träna sig på blockflöjt och annat viktigt innan de ger sig av mot Loophole för att släcka allt ljus.

Sir Murrey – Airspaces allra största och mäktigaste drake som på sin ålders höst har ändrat storlek och slagit sig ner på De dödas ö. Han vill ha lugn och ro, men det får han inte.

Spellsinger – Yumis trollstav, bebodd av en drake. Draken gör trollstaven mycket kraftfull. Den som lyckas bli kompis med draken kommer att kunna trolla väldigt mycket. Spellsinger ligger i ett rum på Wyrmsnest, men den kommer till Yumi när hon kallar på den. Nästan var som helst.

Tux – Broomfrosts eget lilla smugglarfrö. En pojke som glider runt ovanför staden i sin lilla roddbåt. Han ser allt, hör allt och plockar med sig allt som inte är fastspikat.

Voiden – den del av universum där mörkret bor. En hemsk plats befolkad av döda planeter och egendomliga monster.

Voidsköldpaddor – ras med sköldpaddor som kommer från den lilla planeten Galatea, just i utkanten av Airspace. De är röda, har fyra armar och kan vara en liten aning mörkrädda. Därför kan det tyckas lite märkligt att de försöker hjälpa Method och Mörka rådet att släcka allt ljus. Men de tycker om att vara märkliga. Det är då de trivs som allra bäst.

Wyrmsnest – ö i Glimmersjön där Gammelgneten, Yumi, Bib-Lan och Nehl-Dee bor. Där finns också Loopholes magikertorn och galaxens största bibliotek.

Yumi – rödhårig flicka som blev lämnad på Wyrmsnest när hon var liten. Hon har vuxit upp tillsammans med Gammelgneten, Bib-Lan, Nehl-Dee och Aruru. Hon är duktig på att trolla. Duktigare än hon tror. Och oändligt mycket duktigare än Gammelgneten anar.